EENVOUDIG messen vergelijken

Koksmes

Koksmes

Je vindt koksmessen in iedere keuken. Ze zijn namelijk het belangrijkste gereedschap van de kok. Een goede koksmes herken je aan de hardheid en scherpte van het staal. Je kunt er voor kiezen om een los mes te kopen maar je kunt natuurlijk ook een messenset kopen.
Het handvat moet natuurlijk wel fijn in je hand liggen, want je gebruikt dit mes vaak en langdurig. Het is ook zeer belangrijk om een scherp met te hebben, je snijd makkelijker en het is ook nog is veiliger dan een bot mes; je schiet namelijk makkelijker uit als het mes bot is.
Een standaard koksmes is meestal de lengte van het lemmet (ongeveer 20 cm). De vorm van de snijkant loop rond af en het lemmet van een koksmes is eene stuk hoger dan bijvoorbeeld een vleesmes. Om je mes langer scherp te houden gebruik je een aanzetstaal. Dat zorgt ervoor dat je mes langer scherp blijft maar dat voorkomt niet dat de mes bot wordt. Met behulp van een messenslijper slijp je je messen.